Klímaszerelés

  • SPLIT klíma készülékek telepítése, beüzemelése
  • Lég csatornázható rendszerek kiépítése
  • Folyadék hűtés Fan Coilos rendszerek kialakítása
  • Mennyezet hűtés
  • Klíma készülékek karbantartása, fertőtlenítése
Klímaszerelési munkáinkból

Split klíma karbantartás

Miért van szükség a split klíma karbantartására?

A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében különböző szűrők találhatok meg, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por, szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta.

A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek.

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventillátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

A split klíma szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben.

A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely a típusos tüdőgyulladást okozhat.

A split klíma beltéri egységek tisztításának menete:

  • Elsődleges porszűrők portalanítása, folyóvizes lemosása.
  • Különböző szűrőbetétek lemosása, szükség szerinti cseréje.
  • A hőcserélő gőztisztítóval történő tisztítása, fertőtlenítése.

A nagyon elkoszolódott készülék teljes szétszerelése, tisztítása

A klíma berendezések esetében nagyon fontos a készülékek rendszeres karbantartása. Ez befolyásolja a készülékek élettartalmát, s az üzemeltetés költségeit. A garancia időtartama alatt, a karbantartás elvégzése, a garancia feltétele.

Ezeken a készülékeken működés közben jelentős mennyiségű levegő áramlik keresztül. A helyiség levegője óránként ötször megfordul a készülékben, s magával viszi a lebegő szennyeződéseket, elsősorban a port, de a polleneket, virágporokat, gomba spórákat és minden mást.
Minden készülékben találhatók szűrők, ezek a por egy részét felfogják. A szűrő felülete a használat során fokozatosan feltöltődik a lerakódó szennyeződéssel, s ha megfelelő időközönként nem kerül tisztításra, lassan eltömődik. Egyre kevesebb levegő tud keresztül jutni a szűrőn, ez rontja a hűtő (fűtő) hatást.

További gond, hogy a szűrőn a por egy része akadály nélkül átjut, és a készülék belsejében, az elpárologtató felületén rakódik le. Ez pedig itt úgy működik, mint a hőszigetelés. A porréteg vastagodásával egyre inkább rontja a felület hőátadását, s ezzel csökkenti a készülék hűtő (vagy fűtő) képességét, vagy szakszerűbben kifejezve, rontja a hatásfokát. Csökken a hűtő hatás, és azonos hőmérséklet eléréséhez a készülék egyre hosszabb ideig működik, egyre több áramot fogyaszt. A hosszabb működés alatt még több por kerül a szerkezetbe, s egyszer csak elkövetkezik az az állapot, amikor a készülék már ki sem kapcsol, mivel a hűtés olyan gyengévé válik, hogy soha nem éri el a beállított hőmérséklet értékét. Ez végül is a meghibásodáshoz vezethet, s egy szükségessé váló kompresszor csere költsége vetekszik az új készülék árával.

A karbantartás keretében kerül sor a kültéri egységek tisztítására. Itt a jelenség a leírtakhoz hasonlóan játszódik le, azzal a különbséggel, hogy nincsenek szűrők, amik a lerakódás egy részét felfognák. Műszeresen ellenőrzésre kerül a hűtőközeg feltöltés, szükség esetén megtörténik a megfelelő mennyiségű és minőségű hűtőközeg utántöltése. A beltéri egységek szűrőit is meg kell tisztítani, az elpárologtatóra lerakódott szennyeződés mechanikus eltávolításával, és gombaölő vegyi kezelés végrehajtásával. Ezután megtörténik az üzemi próba, ezzel ellenőrizhető a készülék működése és az infravörös távirányító működése.

EINSZETT KLIMA CLEANER PLUSZ fertőtlenítő és tisztító

Az ethanol bázisú, nagyhatékonyságú klíma fertőtlenítő és tisztító folyadék gépjárművek klímatisztításához, illetve lakásklímákhoz – split-, ablak és nagyteljesítményű “ipari” klímaberendezések fertőtlenítésére – is alkalmazható. A klímaberendezés tisztítása és fertőtlenítése felszerelt állapotban is problémamentesen elvégezhető, mivel a folyadék a felvitelt követően a kondenzvíz-elvezetőn távozik. A tisztítószer a klímaberendezés elpárologtatójára vihetőfel.

E módszer segítségével kettős hatást érünk el egy munkafolyamattal:

  • A nagynyomáson történő tisztítás hatására kitisztulnak az elpárologtató pólusai, ezáltal javul a hűtési hatásfok.
  • A tisztítószer rendkívül hatékony fertőtlenítő hatásának köszönhetően elpusztulnak a klímaberendezés “kelletlen lakói” a különféle gombák, vírusok, baktériumok és mikroorganizmusok. Ezt a technológiát szakemberek illetve szakműhelyekben alkalmazzák.

Kérje személyreszabott árajánlatunkat!

Vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva, vagy hívjon minket.
Scroll to top