VIGAS faelgázosító kazánok

A VIGAS kazánok gyártása 1993-ban indult. Mára széleskörű méret és típusválasztékával, a vállalat a legnagyobb faelgázosító kazánokat gyártó üzemmé nőtte ki magát Szlovákiában. A készülékek nagy sikert aratnak, Európa szinte minden országában.

Tűzifa és tárolása. A fa égésének elmélete VIGAS kazánnal szemléltetve

A jó tűzifa száraz, max. 20% nedvességtartalmú keményfa. A legideálisabb az ún. “lábon száradt” keményfa, ahol a fa felélte saját nedvességtartalmát, így az már tökéletesen száraz. A szárítást mi magunk is végezhetjük. Ehhez egy a szabadba lévő fedett hely (pl. féltető) szükséges, amit a levegő szabadon átjárhat, vigyázva arra, hogy nedvesség közvetlenül ne érhesse. A száradáshoz szükség idő, ideális esetben 1,5 év.

A következőkben rövid tájékoztatást adunk, a leginkább ajánlott tűzifák fajtáiról, tárolásáról, némiképpen segítséget nyújtva a gyakorlatlanabb felhasználóknak vagy új ötleteket, lehetőségeket mutatva a szakembereknek. Csoportosításunk természetesen nem teljes, de legalapvetőbb kritériumként kijelenthető, az a legjobb tűzifa, amelyik víz-, illetve nedvtartalma 25% alatti – 1,5-3 évig szárított, kivágott fák esetében -, valamint valamelyik kemény fafajta legyen, mint a tölgy, a bükk, a cser vagy az akác és még idesorolhatók a gyümölcsfák is.

Javasolt fadarabolási méret (VIGAS Faelgázosító kazánokhoz) közel a tűztér hosszának megfelelő fahasáb

A tüzelésre alkalmas keményfa kiválasztása mellett, a másik fontos kritérium, hogy víz-, illetve nedvtartalma alacsony legyen a tűzifának, mert akkor ég a legjobban.

VIGAS kazán fagáz elégetése 1000-1200C°

A frissen kivágott fák nedvtartalma 60-70%-os is lehet, ennek használatakor égés közben, a füstben nagyobb a kicsapódó gőz aránya, mint szárított esetben, ezért a kavargó füstszemcsék nehezebbek és jobban lerakódnak a járatokban.  Továbbá a fűtőérték hatásfoka, az égés közben keletkező energia között, majd 40%-os különbséget is lehet mérni. A legideálisabbnak akkor tartjuk a tűzifát, ha nedvtartalma 30% alá csökken, amit legalább másfél- két évi szárítás, pihentetés után érhető el. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen körülmények között tároljuk a fát. Mindenfélekép olyan száraz fedett helyet alakítsunk ki fatárolónak, ahol a levegő éri a tűzifát minden oldalról.

Nedves fa használata párosítva a visszatérő víz védelmének hiányával!
Eredmény: kátrány minden mennyiségben!

Tapasztalataink alapján, a legcélszerűbb megoldás rönkben vásárolni a tüzelőt, amit mindig, a megfelelő száraz állapot elérése után, nyár végén, kora ősszel érdemes előkészíteni a használatra. Ez azt jelenti, hogy a kb. egy méter hosszú és különböző vastagságú fát, két részre feldaraboljuk, így kapunk, valamivel több, mint 45 cm-es darabokat, amely ideális  méret a VIGAS 25-40 tip. kazánokba . Természetesen vásárolható rögtön felvágott, kész állapotba is tűzifát, de a leggazdaságosabb a fentebb említett eljárás. A tűzifa megvásárolható rönk formában. Így olcsóbb ugyan, de a tűzifa hasogatása nagy munka, nagy fizikai megterhelés és sok idő. De ha valakinek van ideje és energiája a tűzifa hasogatására, akkor bátran vásároljon rönköt, mert evvel is spórolhat.

A fa tárolásánál figyelembe kell venni, hogy jól szellőző fedett helyen tároljuk a tűzifát, hogy ezzel elősegítsük a száradását. Falmellé rakásnál el kell hagyni legalább 5cm-t , hogy így biztosítsuk a levegő szabd áramlását. Pincében csak száraz fát szabad tárolni, mert a frissen vágott fa a nedves környezetben nem szárad, csak befülled.

A fa kivágásakor annak víztartalma még igen magas a fa tömegének kb. 50%-a körül van. Nagyjából egy év alatt szárad a fa természetes körülmények között légszáraz állapotúra. A légszáraz fa még mindíg 15-20% vizet tartalmaz. A fa vásárlásakor érdemesebb köbméterben megállapodni, mert az űrmérték kevésbé víztartalom függő, mint a fa tömege.

A fa eltüzelésekor érdemes odafigyelni annak víztartalmára, mert ha túl sok a fában a víz, akkor nagyon lecsökken a tüzelés hatékonysága. Az égés során a fából elpárolgó víz ugyanis hőt von el, így fából elgőzölögtetett víz nagy energiát emészt fel, ez már komoly energiaveszteség. Amellett, hogy a nedves fa tüzelése gazdaságtalan, még az égés is máshogy zajlik le. Az égéstérben a tökéletlen égés következtében az értékes fagázok eltávoznak a kéményen át vagy bekormolják a kéményt. A bekormolt és eltömődött kémény szennyezi a levegőt és további veszélyforrásokat is rejteget.

A fa vegyi összetétele szerint: kb. 50% szén, kb. 43% oxigén és kb. 6% hidrogént és kevés mennyiségű nitrogén és egyéb éghetetlen anyag.

A fa égésének elmélete VIGAS faelgázosító kazánnal szemléltetve

A fa összetevőinek több mint 80%-a fagázként ég el, annak ellenére, hogy a fa szilárd anyag. Ez a gáz formájában való égés a fűtőérték kb 70%-át adja. A fagáz nagy lángjainak hasznosítására nagy tűztér használata ideális. A tökéletes elégetéshez hevített oxigén jelenléte szükséges. A fa elégésekor először a víztartalom elpárolgására van szükség, amely a fa 100 Celsiusra való felhevülésével érhető el. Ezek után elkezdődik a bomlási folyamat, melynek következtében a molekulák hasadni, párologni kezdenek. Ekkor kb. 100-200 Celsius fokon a gáz lassan kezdi elhagyni a fát. 225 Celsius fokon a fa égése folyamatossá válik, amely eddig endoterm reakció, majd ezután kb. 260 Celsiuson hőenergia szabadul fel és a pirolízis során hőtöbblet keletkezik, amely már exoterm folyamat része. 1000 Celsiusra való hevülés után a fa hidrogénre és szénre bomlik szét. A hő hatására a lehasadó hidrogéntartalmú összetevők fagázként elégnek, majd a visszamaradó faszén izzik tovább 500-800 Celsius fokon. Ez az égés már szinte láng nélkül történik, izzik.

VIGAS kazán működése száraz fával! Fagáz elégetése 1000-1200C°

A kemény tűzifa alkalmasabb a fűtésre?

A tűzifa leginkább a tüzelőanyag-telepekről szerezhető be. Lehetőség van választani, szétnézni, hogy melyik tűzifa hol olcsóbb. A tűzifa beszerzését még jóval a fűtési szezon megkezdése előtt ejtsük meg, mert ilyenkor kedvezőbb áron lehet beszerezni a téli tűzifa mennyiségetés lesz ideje száradni. A jó tűzifa a keményfa, azaz a tölgy, az akác, a kőris vagy a bükk. Természetesen más tűzifa is megfelel a célnak, de a keményfa fűtőértéke nagyobb, nem lobban el hirtelen. Tűzifa esetében nagyon fontos az, hogy ne legyen vizes. A nedves tűzifa kevesebb hőt és több karbonsavat termel, amely akár kéménytüzet is okozhat, illetve a lerakódás tönkre teheti a kéményt.

Kazánok esetében a vizes tűzifa azt eredményezheti, hogy a kazán belső felületén intenzív kátrányképződés jöhet létre. Mindezek elkerülése érdekében a nyári időszakban beszerzett tűzifa kerüljön mihamarabb feldarabolásra. A tűzifa felhasogatva és szépen, rendben, sorban összerakva kellőképpen kiszárad a fűtési szezon kezdetéig.

A tűzifa megvásárolható rönk formában. Így olcsóbb ugyan, de a tűzifa hasogatása nagy munka, nagy fizikai megterhelés és sok idő. De ha valakinek van ideje és energiája a tűzifa hasogatására, akkor bátran vásároljon rönköt, mert evvel is spórolhat.

Tűzifa kuglizva is vásárolható. Evvel már kevesebb ugyan a munka, mint a rönkkel, de a kuglizott tűzifa is sok munkát igényel még, mire fűtésre alkalmas méretűvé válik.

Vásárolható hasogatott tűzifa. A hasogatott tűzifa nagy mennyiségben konténerben vagy kalodában kerül a vásárlók elé.

A hasogatott tűzifa hatalmas előnye az, hogy további hasogatást, további fizikai munkát nem igényel. Drágább ugyan, de a hasogatott tűzifa sok időt és munkát spórol. Mindenképpen kényelmesebb megoldás, de ezért a kényelemért némi pénzt kell áldozni. Ki-ki eldöntheti és utána számolhat, hogy megéri-e az, hogy a tűzifa fűtésre kész állapotban érkezik a házhoz.

Végezetül egy idézet: „ Aki fával fűti a kemencéjét az kétszer melegszik ki benne, egyszer mikor összevágja és behordja a fát, másodszor mikor mellételepszik”.

Aktuális árainkról a Forint/Euro árfolyam változásai miatt érdeklődjön!
A táblázatban szereplő árak 300 Ft-os Euro árfolyamon vannak számítva.

VIGAS faelgázosító kazánok AK3000 vezérléssel Nettó Bruttó
Vigas 25 S
5-31 kW
438.000 Ft
556.260 Ft
Vigas 40 S
8-41 kW
564.000 Ft
716.280 Ft
Vigas 60 S
15-72 kW
849.000 Ft
1.078.230 Ft
Vigas 80 S
25-92 kW
1.035.000 Ft
1.314.450 Ft
Vigas 100 S
25-100 kW
1.101.000 Ft
1.398.270 Ft
Vigas 29 UD (szén - faelgázosító egyben)
29 kW
459.000 Ft
582.930 Ft
Vigas 25 TVZ (hőlégbefúvós kazán)
25 kW
585.000 Ft
742.950 Ft
VIGAS faelgázosító kazánok AK3000 vezérléssel,
lambda­szondával
Nettó Bruttó
Vigas 16LC
12-18 kW
546.000 Ft
693.420 Ft
Vigas 25LC
5-31 kW
591.000 Ft
750.570 Ft
Vigas 40LC
8-41 kW
720.000 Ft
914.400 Ft
Vigas 60LC
15-72 kW
1.029.000 Ft
1.306.830 Ft
Vigas 80LC
25-92 kW
1.221.000 Ft
1.550.670 Ft
Vigas 100LC
25-100 kW
1.290.000 Ft
1.638.300 Ft
Scroll to top