VIGAS szerviz

Szerviz

Szolgáltatásaink

 • VIGAS faelgázosító kazánok garanciális szervize, területi képviselete
 • EKO-karbon és Kolton Duox-Matix automata kazánok garanciális szervize területi képviselete
 • VIGAS, EKO-karbon és Kolton Duox-Matix készülékek garanciális beüzemelése, jótállás érvényesítése
 • Hibaelhárítás, javítás, karbantartás
Alkatrészek listája a VIGAS kazán, EKO-karbon kazán és Kolton Duox-Matix kazán teljes körű szervizeléséhez:

Ideális elgázosítás és a fagáz elégetés feltételei:

 • Száraz fa max. 20-25% nedvesség tartalom
 • Megfelelő parázs ágy a fúvóka felett
 • Tűztér minél jobb kitöltése vagy más néven a „gyufás skatulya” módszer (nem szükséges tele rakni, lényeg a tűztér kitöltés a fa felakadása nélkül). Javasolt a közel a tűztér hosszának megfelelő fahasáb méret.
 • Egy szerviz technikus, aki a karbantartások és beállítások elvégzésével biztosítja a megfelelő égés feltételeit, majd megmutatja a készülék rendeltetésszerű használatát, esetleges rendszerbeli hibák javítási lehetőségét, igény szerinti elvégzését. Javasolt a szezonkezdeti szerviz és nagy karbantartás!
Fagáz elégetése képekben
Automata kazánok, égőfejek működés közben

AK 2005 típusú kazánok takarékosabb üzemeltetése:

(tüzelőanyag megtakarítás száraz fa esetén akár 10-15% a következő kiegészítők beépítésével, használatával.)

 • MMKT füstgáz modul beépítése (beállítható kimenő füstgáz maximum) kevesebb hasznos hő szökik a kéményen!
 • Turbolátor a hőcserélő csövekbe. A csavart turbolátor lemezek beépítése a kilépő füstgázból hatékonyabb hőátadást biztosít a hőcserélő csövek felületén. Javasolt az AK 3000 típushoz is.
 • Csúszda lemezek utólagos beépítése javítja a fűtési üzemet, kevésbé akad fenn a fa, nincs el nem égett fahasáb a széleken.
 • Az AK 3000 tip. kazánok utólagos Lambda szett beépítésével 15-20% tüzelőanyag megtakarítás érhető el!
AK 2005 kazánok takarékosabb üzemeltetése

A faelgázosítás lényege

Annak ellenére, hogy a fa szilárd tüzelőanyag, a fa alkotóelemeinek több, mint 80%-a gázként ég el. A fa elégetésekor először a benne lévő víztartalom elpárologtatására van szükség, amely a fa 100 Celsius fokra való felhevítésével érhető el. Ezek után kezdődik el a tűzifa bomlási folyamata. Ekkor kb. 100-200 fokon éghető fagáz kezd felszabadulni a tűzifából.

220 Celsius fokon a tűzifa égése folyamatossá válik, majd ezután kb. 260 fokon hőenergia szabadul fel, és a pirolízis (hőbomláson alapuló égés) során hőtöbblet keletkezik. Tehát a fagáz egy magas hőmérsékletű reakció során jön létre, amikor is szabályozott mennyiségű oxigén felhasználásával közel tökéletes égés megy végbe. 1000 ºC-ra való hevülés után a tüzelőanyag főként szénre és hidrogénre bomlik szét, valamint jól éghető metánra. A hő hatására a lehasadó hidrogéntartalmú összetevők fagázként elégnek, majd a visszamaradó faszén tovább izzik 500-800 fokon. Ez az égés már szinte láng nélkül történik.

A VIGAS faelgázosító kazánok nagymértékben különböznek az átlagos vegyestüzelésű kazánoktól. A VIGAS faelgázosító kazánban az égési folyamat szabályozott körülmények között a faelgázosítás-pirolízis elvén működik. A VIGAS faelgázosító kazánban a gázosítási eljárás a szerves és szervetlen anyagok zárt kamrában történő hőbomlásán alapul, amely a ventilátor által létrehozott elsődleges levegő kismértékű túlnyomásánál megy végbe. A VIGAS faelgázosító kazán felső terében egy gázosító töltőkamra található, ahol a tűzifa szárítása és gázosítása történik. A keletkező gázok összekeverednek az előfűtött levegővel és ezek alkotják az égési gázok elegyét a második fázisban. A gázok elégetése a VIGAS kazán alsó égésterében megy végbe, és a harmadik fázisban az égéstermék a hőcserélőkön átvezetve távozik a kéménybe.

A hagyományos vegyes tüzelésű fűtőkészülékeknél az égéstermék és hőjének egy jó része hasznosulatlanul a kéményen át távozik. A VIGAS faelgázosító kazán égetési elvének köszönhetően a magasabb hőmérsékleten (1000-1200ºC) éghető gázt is elégeti, így a VIGAS kazán hatásfoka 90% körülire nő. Ez azt jelenti, hogy a tüzelőanyagot ténylegesen az otthona fűtésére tudja felhasználni, a hő kéményen át történő elpazarolása helyett, amihez hosszú égésidő, és minimális hamu társul.

VIGAS faelgázosító kazánjaink széles teljesítmény-választékban kaphatók, lakások, családi házak, társasházak, üzletek, ipari objektumok, panziók, szállók, sportintézmények, iskolák, óvodák, fóliasátrak, üvegházak, hétvégi házak stb. fűtésére.

A VIGAS faelgázosító kazánok bármilyen száraz fával fűthetők, a faelgázosító kazánban a fűrészportól kezdve a farönkig, a biobrikettől a pelletig kazántípustól függően mindenfajta faanyagot el lehet égetni. A faelgázosító kazánok hatékonyságát és az égés hosszát nagymértékben befolyásolhatja a tüzelőanyag mérete, valamint a nedvességtartalma. A tüzelőanyag méretétől és felületétől függ a felszabadított gáz mennyisége. Minél nagyobb a tüzelőanyag felülete, annál nagyobb gázmennyiség tud felszabadulni. A keményfa gázosodik el a leglassabban, ezzel lehet a leghosszabb időtartamú égést elérni, a puhafa égési ideje jóval rövidebb. A faelgázosító kazánokban minden fajta faanyag elégethető, azonban az az ideális, ha a nedvességtartalom nem haladja meg a 15-20 százalékot.

A faelgázosító kazánok puffertartállyal és napkollektorral kombinálva még nagyobb fűtési megtakarítás és kényelem érhető el.

Égésjavító és koromtalanító adalék kazánokhoz

Termék, amely segít a kazán tisztántartásában.

Kérje személyreszabott árajánlatunkat!

Vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva, vagy hívjon minket.
Scroll to top